22 de febrer del 2014

CAMÍ DE SIRGA II: Introducció i material de suport

Jesús Moncada dedicà la totalitat de la seva a obra a Mequinensa, la seva terra natal, fins a convertir-la, com Gabriel García Márquez féu amb Macondo, en un mite literari. Comparat mil i una vegades amb el colombià i amb el realisme màgic sud-americà, davant d’allò que per a molts escriptors seria un elogi, l’autor de la Franja de Ponent respongué sense embuts en una entrevista a la revista L’Avenç:
– Té algun sentit comparar el teu món de Mequinensa amb el Macondo de García Márquez?
– Crec que no. Els ingredients de «realisme màgic», o com vulguis anomenar-lo, d’alguns dels meus primers contes, són deguts a la influència directa, inevitable, de Pere Calders. El meu món no té res a veure amb Macondo. Els episodis que poden semblar més «màgics» de Camí de sirga, per exemple, són reals, comprovables, i els tracto amb la ironia d’una tertúlia de cafè de l’antiga Mequinensa. A més, el boom sud-americà en general no m’interessa gaire.
Aprofitant l’avinentesa per celebrar el recent 25è aniversari de la seva publicació, continuem el club de lectura Clàssic Moderns amb Camí de Sirga, el gran èxit de Jesús Moncada. Malgrat que fou escrita a finals de la dècada dels vuitanta, la crítica l’ha considerat un clàssic de ple dret de la literatura catalana contemporània; l’autor mequinensà basteix una filigrana estructural amb una prosa deliciosa, un humor sorneguer, una ironia sense aturador i un lèxic exuberant, atenyent la universalitat des de la ribera del seu estimat Ebre i esdevenint el darrer baluard d'un poble condemnat a la desaparició sota les aigües del pantà de Riba-roja.



Camí de Sirga
Autor: Jesús Moncada
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: El Balancí
Idioma: Català
Pàgines: 286




FITXA INFORMATIVA PRÈVIA

LÈXIC GENERAL

LÈXIC DE NAVEGACIÓ FLUVIAL
Jesús Moncada. La memòria d’un món negat. Entrevista de Josep M. Muñoz publicada a la revista L’Avenç. Núm. 288 (2004).
Retrats: Jesús Moncada. Xavier Moret. Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (2005).
Lèxic de la navegació fluvial en l’obra de Jesús Moncada. Hèctor Moret, IFC (2007).

Anatomia d'un llaüt. tortosa antiga (2011).
¿Qué es un llagut? Llagut (2013).