23 de desembre del 2013

ELS MORTS II: El Dublín d'Els morts

Per copsar matisos, detalls o referències, i comprendre millor novel·les que es desenvolupen en èpoques històriques o escenaris que ens queden llunyans o no ens són familiars, és convenient contextualitzar la lectura disposant dels trets més rellevants del rerefons històric que emmarca la narració i tenint a l’abast informació de la ubicació on es desenvolupa.

Els morts -i la resta de contes de Dublinesos- transcorren a Dublín i la capital irlandesa esdevé un protagonista més –si no el protagonista- del llibre. Per capbussar-s’hi, a més del context històric –del que ja hem donat quatre pinzellades-, caldria conèixer nocions de la moda i el mobiliari de l’època, i, sobretot, respirar l’atmosfera hivernal d’una ciutat de Dublín de principis de segle XX. Ens situem:

Dimecres, dia de Reis, 6 de gener de 1904; nit gèlida al bell mig del cor d'un Dublín de 300.000 ànimes. Després del solemne ball anual de les senyoretes Morkan, al número 15 d'Usher's Island, al moll del riu Liffey, albirem cap a ponent, per damunt del camp blanc de l’Esplanada del parc Phoenix, el reflex del casquet resplendent de neu del monument a Wellington. A continuació, acomboiem Gabriel i Gretta en el seu passeig seguint el riu enmig de la neu, primer a peu i després en carruatge, sota la inquietant presència, a l’altra part del riu, del Palau de les Quatre Corts, trencant pel pont O’Connell fins al cèntric Hotel Gresham, sota la glaçada mirada de l'estàtua de Daniel O'Connell amb claps de neu a sobre.

Croquis de la zona cèntrica de Dublín on es transcorre Els morts.
Reflex del prominent monument a Wellington al riu Liffey cap a ponent des d'Usher's Island.
El parc Phoenix nevat amb el monument a Wellington al fons.
El majestuós Palau de les Quatre Corts (Four Courts) presidint el riu Liffey i els seus populars ponts.
L'ample pont O'Connell, amb l'estàtua i carrer (llavors anomenat Sackville) de mateix nom al fons.
Estàtua de l'insigne polític irlandès Daniel O'Connell, L'Alliberador.
L'Hotel Gresham, ubicat al carrer O'Connel (llavors carrer Sackville).
L'estàtua del rei Billy al bell mig del carrer College Green amb el Trinity College al fons.
La cruïlla entre els cèntics carrers Nassau i Grafton.
Quatre senyores davant la porta de la terrassa UCD Earlsfort.
Un cavaller en carruatge pel parc Saint Stephen's Green.

Fotografies extretes de la galeria de Joyce's Dublin: An Exploration of 'The Dead'.