22 de novembre del 2013

1984 II & Camí de sirga I: La importància del passat

La tasca de Winston Smith, protagonista de 1984, al Departament d’Arxiu del Ministeri de la Veritat (Miniveri en novaparla), és la revisió i la reescriptura de la història. La manipulació i el control del passat és un dels conceptes essencials del Socang. Resa un dels seus eslògans axiomàtics:

"QUI CONTROLA EL PASSAT, CONTROLA EL FUTUR: 
QUI CONTROLA EL PRESENT, CONTROLA EL PASSAT."
(imatge extreta d'un recull d'imatges de la novel·la 1984 recopilades per en Francesc Redondo del club) 

Malgrat estar immersos en la lectura de 1984, aprofitem l’avinentesa i celebrem, aquest mes de novembre, el 25è aniversari de la publicació, a l’editorial La Magrana, del darrer clàssic modern del calendari del nostre club, Camí de sirga (1988), de l’escriptor del Baix Cinca Jesús Moncada (Mequinensa, 1941 – Barcelona, 2005), una obra que reivindica la transcendència del passat. D’una qualitat i una intensitat sense parangó, aquesta novel·la va més enllà d’ésser un relat sobre un poble condemnat a la desaparició i recupera la memòria d’un col·lectiu que ha perdut el passat.
 

Amb aquest motiu, Òmnium Cultural i l’associació cultural Lo Fardatxo han organitzat actes de commemoració a les tres ciutats més vinculades amb Jesús Moncada: Tortosa (avui, dia 22 de novembre); Mequinensa, la seva població natal (el dia 24 de novembre), i Barcelona, on va viure (el dia 11 de desembre). A Tortosa i Mequinensa hi participarà l’escriptora Rosa Regàs, amiga de l’autor. A Barcelona hi prendran part, entre d’altres, el periodista Jordi Basté i l'escriptor Genís Sinca. En tots els actes hi serà la germana de l'autor, Rosa Maria Moncada, i hi haurà lectura de textos i música en directe de la cantautora ebrenca Montse Castellà, una de les impulsores de l’homenatge.

http://www.youtube.com/watch?v=yC7JPNYiPMw
Cliqueu a la imatge per veure el vídeo promocional de l'homenatge.