23 de març del 2014

JOSAFAT I: Presentació i material de suport

El 1905 Prudenci Bertrana, pintor reconegut i escriptor de contes breus -amb els que guanyà alguns guardons literaris-, era un artista clau en la renovació cultural de l'escena gironina que formava part del grup de joves intel·lectuals modernistes que creien en l'art pur i tenien com a objectiu despertar la ciutat de la seva letargia. En aquest context, Bertrana presentà Josafat a la Festa de la Bellesa de Palafrugell, uns premis literaris de nova creació que pretenien trencar el monopoli dels Jocs Florals; molt ben dotats econòmicament, arrencaven amb molta polseguera. Les dues novel·les finalistes foren Josafat i L'home bo de Josep Pous i Pagès. El jurat format per Joan Maragall, president, i Jaume Massó i Torrents i Joan Vergés i Barris, vocals i aquest darrer secretari, atorgà el primer premi a L'home bo.

L'aldarull esclatà quan, davant la clara superior qualitat literària de Josafat, quedava palès que el jurat havia pres la decisió basant-se en criteris no literaris: Josafat fou considerada una obra “immoral” -fet encara més evident en contrastar-se amb la guanyadora L'home bo, una obra que reflexiona sobre la força del bé.
«Josafat, es una concepció grandiosa, magistralment desenrotllada. Son realisme casi brutal a voltes, apareix com ennoblit, com dignificat per la fantasia de l'artista qu'ens afalaga l'esperit de un encís irresistible. [...] En les escenes de seducció en que apareix com el símbol de la temptació carnal, la meretriu impúdica i fastigosa, el cuadro esdevé llotós i repugnant, a força de detalls infectes qu'enterbolexen i profanen la puresa de l'obra d'art.»
Fragment del discurs de l'acta de lliurament del premi de la Festa de la Bellesa de Palafrugell (1905).

Acabem la primera temporada del club de lectura de Clàssics Moderns amb Josafat de Prudenci Bertrana, una petita joia modernista, considerada obra cabdal de la literatura catalana, que mitjançant un sensualisme desenfrenat cerca la puresa artística. Una polèmica narració que garanteix emocions fortes al lector i que féu trontollar la moralitat de principis del segle passat, ho aconseguirà més de cent anys després?

Josafat ha substituït la darrera lectura programada, Tot se'n va en orris de Chinua Achebe, per problemes logístics relacionats amb la distribució de llibres.



Josafat
Autor: Prudenci Bertrana
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: Educació 62
Idioma: Català
Pàgines: 127




FITXA INFORMATIVA PRÈVIA