4 d’octubre del 2014

EL GUEPARD I: Presentació i material de suport

Després d’una vida abocada a la contemplació literària, Giuseppe Tomasi, príncep de Lampedusa, treballà, des del principi de l’any 1955 fins a la seva mort, el juliol de 1957, en l’elaboració de la primera i única novel·la, Il Gattopardo.

La primera versió manuscrita, de quatre capítols, fou acabada al vuit de març de 1956 i enviada al maig a l’editorial Mondadori, a través del seu cosí poeta Lucio Piccolo. Sense rebre cap resposta, Lampedusa seguí treballant-hi i durant l’estiu preparà una versió mecanografiada amb variacions i dos capítols addicionals. El desembre arribà la resposta de Mondadori: el prestigiós assessor Elio Vittorini rebutjava la novel·la per vuitcentista i reaccionària.

Després del cop, el príncep restà trist i abatut però, lluny de desanimar-se, continuà escrivint a un ritme frenètic: els primers mesos de l’any 1957, endemés de dos contes i el primer capítol d’una nova novel·la, que s’havia de titular Els gatets cecs, afegí dos capítols més a Il Gattopardo. Aquesta nova versió fou enviada a l’agent literari Elena Croce, filla de l'escriptor Benedetto Croce, i, mitjançant Flaccovio, de nou a Vittorini, aquest cop assessor de l’editorial Einaudi. Lampedusa, destrossat anímicament un cop diagnosticat un tumor pulmonar, rebé a Roma la segona negativa de publicació de Vittorini. Ferit i agrejat, encara es permeté de fer bromes amargues al respecte. Pocs dies després, la nit del 22 al 23 de juliol de 1957, morí mentre dormia.

Finalment la novel·la fou publicada un any després, la tardor de l'any 1958, per la casa editorial Feltrinelli, mercès a la intervenció de l'escriptor Giorgio Bassani, que rebé el manuscrit de mans d’Elena.


Encetem la segona temporada del club de lectura Clàssics Moderns amb una joia italiana, El Guepard de Tomasi de Lampedusa. Considerada una de les obres cabdals de la literatura contemporània europea, es tracta d’una novel·la única i inclassificable, d’una bellesa rara, insòlita i evocadora. Amolleu les amarres i deixeu-vos endur pel corrent hipnòtic i oníric del príncep.



El Guepard
Autor: Tomasi di Lampedusa
Idioma original: Italià
Títol original: Il Gattopardo
Any de publicació: 1958
Traductor: Llorenç Villalonga






FITXA INFORMATIVA PRÈVIA
El príncep i el felí. Una lectura de El Guepard. Miquel Pairolí. Pagès Editors (1996).
Il Gattopardo. Viquipèdia (2014).