17 de desembre del 2014

EL TEMPS DE LES CIRERES I: Introducció i material de suport


«[...] Feminista, antifeminista, marxista, demasiado de derechas, demasiado de izquierdas, demasiado carca, demasiado nacionalista, poco catalanista, provocadora... Los intentos de encasillar a Roig no han cesado todavía. Frente a tales simplificaciones, ella aludía a la definición que le dedicó Joan Fuster, según la cuál la autora no era catalanista sino catalana y no era feminista sino mujer, aunque políticamente sí que tendía a marxista.»
Extret de l'article Roig en plural, un aliciente para leerla de Periódico Diagonal (2011).

Més de dues dècades després de la prematura mort de Montserrat Roig, l’escriptora de l’Eixample continua essent estudiada i recordada, però sempre captiva entre els eixos cartesians traçats pels clixés del seu personatge públic: feminisme combatiu, compromís amb l’esquerra, periodisme de recuperació històrica i catalanisme sense embuts. Rememorada molt com a persona i poc com a escriptora, en l’àmbit estrictament literari, Roig no ha acabat mai de trobar el seu lloc en el panorama català del segle XX, sempre centrat en les seves grans figures. Oblidada, potser incòmode, massa encasellada, mal recordada o, fins i tot, poc valorada, l’autora barcelonina mereix, sense cap mena de dubte, ésser considerada una de les figures cabdals de la literatura catalana contemporània.


Seguim el club de lectura Clàssics Moderns amb El temps de les cireres, una bona manera de capbussar-se en el cosmos narratiu de Montserrat Roig. Una novel·la sofisticada, escrita amb un estil incisiu i irònic, que beu directament de la tradició novel·lista catalana de Narcís Oller i Mercè Rodoreda però que no es conforma en esdevenir un fresc realista d’època. Ens acompanyeu a la recerca del temps de les cireres?




El temps de les cireres
Autor: Montserrat Roig
Editorial: labutxaca (Edicions 62)
Idioma: Català
Any de publicació: 2008
Pàgines: 281





FITXA PRÈVIA INFORMATIVA