«-Què creus que hauria de sopar, Peter? –preguntà.
-El que digui el senyor. Menjo arròs jollof, senyor.
Ho sabia. Sempre que li deixava donar l’opinió sobre aquest tema em sortia amb l’arròs jollof, el seu plat preferit.»
A Man of the People [‘Un home del poble’] (1966) de Chinua Achebe
Com ja veiérem en l’entrada sobre el poble ibo i durant la lectura de Tot se'n va en orris de Chinua Achebe, la gastronomia juga un paper central en la cultura ibo. Una recepta d'elaboració senzilla i amb ingredients al nostre abast és l’arròs jollof.
L’arròs jollof és un dels plats típics del poble ibo. Originari de l’ètnia Wòlof,
ubicada entre Gàmbia i Senegal –en llengua wòlof jollof significa una olla-, s’ha estès per tota l’Àfrica subsahariana; esdevenint
especialment popular a Nigèria, Togo, Ghana, Sierra Leone i Libèria.
Els ingredients bàsics són arròs, tomàquet, ceba, sal, xili i espècies; tanmateix la
recepta adopta moltes variacions i ingredients addicionals: nou
moscada, ginebre, diferents tipus de pebre, comí, pèsols, all, farigola,
curri, entre altres. Sovint es serveix com a acompanyament de carn –sobretot pollastre-, peix o verdura, amb dodo (plàtan mascle fregit) o amanida.
Aquí teniu una recepta adaptada a la nostra cuina per a quatre persones:
Categoria: Plat o acompanyament Dificultat: Fàcil Temps d'elaboració: 45'
Ingredients
- 75 ml d’oli d’oliva (les receptes originals emprarien altres olis vegetals com el de palma, de cacauet, de coco, entre altres).
- 1 ceba petita
- 3 tomàquets madurs
- 2 pastilles de brou Maggi (cubs petits)
- 1 cullera de cafè de farigola mòlta
- 1 cullera de cafè de xili mòlt
- 1 cullera de cafè de sal
- 2 culleres de cafè de curri mòlt
- 2 fulles de llorer
- 1,5 tasses de cafè amb llet (250 ml de volum) d’arròs basmati
Elaboració
- Fregir la ceba tallada a rodanxes amb l’oli a la mateixa olla fins que quedi daurada.
- Afegir el tomàquet trossejat i un cop fregit (amb cinc minuts n’hi ha prou), mesclar-hi les pastilles de brou, la farigola, el curri, el xili i la sal.
- Afegir una tassa i mitja d’aigua i les fulles de llorer. Tapar l’olla i portar a ebullició.
- Reduir la força dels fogons al mínim tot afegint l’arròs. Tapar l’olla el més hermèticament possible (es recomana posar paper d’alumini per segellar la tapa) i deixar-ho a mínima temperatura durant aproximadament mitja hora (fins que l’arròs estigui fet).
- Retirar les fulles de llorer i servir al gust (una bona combinació és servir-lo amb un ou ferrat a sobre).
Bon profit!
Jollof rice. Wikipedia (2014).
Jollof Rice (With Basmati Rice). 9jafoodie (2012).
How to cook Nigerian Jollof Rice. All Nigerian Recipes (2014).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada