31 de març del 2014

JOSAFAT III: Una edició, un musical i una pel·lícula


Des de la seva publicació l’any 1906, no hi ha dubte que Josafat de Prudenci Bertrana ha esdevingut una de les obres cabdals de la literatura catalana contemporània. Analitzada pregonament en l'àmbit acadèmic –una lectura clàssica d’institut-, la narració ha superat ja la cinquantena llarga d’edicions. Però, paradoxalment, cada nova reedició de l'obra ha anat afegint i acumulant errors de lectura, de comprensió i d'interpretació, allunyant-se de la llengua i l'estil original de Bertrana. Enguany, Edicions de la ela geminada, dintre la seva «Biblioteca Prudenci Bertrana», ha elaborat una nova edició de Josafat que tracta d’esmenar tots aquests errors i retornar a l’obra el seu esperit primigeni. En aquesta valenta i acurada edició a càrrec de Xavier Pla es reprèn la narració original i se n’ofereix una versió normalitzada amb criteris filològics moderns i respectuosos amb la intenció de l’autor.


Enguany Josafat està en voga. Endemés d’aquesta edició revisada, el passat mes de febrer s’estrenà a Girona l’adaptació musical basada en la novel·la: Josafat, el musical. Amb un pressupost de 100.000 euros, aquest ambiciós projecte ha estat la primera obra produïda íntegrament pel Teatre Municipal de Girona. Malgrat que se’n feren només dues sessions –ambdues amb les entrades exhaurides-, l'obra va néixer amb la intenció de representar-la fent gira arreu del país. Té una durada d’una hora i mitja i està dirigida per Joan Solana. L’adaptació musical dels texts és de Josep Pujol i la música, interpretada per deu cantants i catorze músics, és obra de Marc Timón. El repartiment està format per en Xavier Ribera-Vall, Marc Pujol i Judith Tobella.





Josafat també té una adaptació cinematogràfica. De títol homònim i produïda per TVE Catalunya, fou emesa per la 'Segona cadena' (TV2) el 13 de desembre de 1976. Dirigida per Mercè Vilaret i adaptada per l'omnipresent Josep Maria Benet i Jornet, fou interpretada pel mític Ovidi Montllor, Maife Gil, Àngels Moll, Jordi Serrat, Joan Borràs i Alfred Lucchetti.


Josafat. Edicions de la ela geminada (2014).
Josafat, Prudenci Bertrana. Xavier Serrahima: el racó de la paraula (2014).
Josafat, el musical. Teatre Municipal de Girona (2014).
El Teatre Municipal de Girona estrena el musical 'Josafat'. ara.cat (2014).
Josafat. Arxiu TVE Catalunya Lletres Catalanes. rtve.es (2014).