1 de desembre del 2013

1984 IV: El pecat original

Any 1984. Mentre el món periodístic s’esmerçava a desmuntar la profecia orweliana, la multinacional informàtica estatunidenca Apple aprofitava l'avinentesa i llençava el seu ordinador original -Macintosh 128K- amb un sonat anunci televisiu anomenat 1984, inspirat en la novel·la que ens ocupa.

L'anunci, d'un minut de duració, un pressupost desmesurat de 900.000$ i dirigit pel cèlebre director britànic Ridley Scott -director d'Alien (1979), Blade Runner (1982), Thelma i Louise (1991) i Gladiator (2000), entre altres-, fou emès per la cadena CBS únicament un sol dia, el 22 de gener de 1984, durant el temps mort de la Super Bowl (la final del campionat de futbol americà), la franja comercial més cara de la televisió estatunidenca.

L'anunci, premiat en diverses ocasions, està considerat una obra mestra en l'àmbit publicitari i ha esdevingut una de campanyes més influents i reeixides de tots els temps. Aquí el teniu:


Una heroïna sense nom -interpretada per l'atleta britànica Anya Major- salva la humanitat de la "conformitat" del Gran Germà -interpretat per l'actor britànic David Graham. L'anunci simbolitza Apple com l'única i darrera esperança per garantir la llibertat davant el control total de la indústria informàtica per part d'IBM. En paraules del mateix Steve Jobs, cofundador i director d'Apple: "Dominarà IBM tota la indústria informàtica? Tota l'era de la informació? Tenia George Orwell raó sobre 1984?". L'anunci s'acaba amb el següent missatge: “El 24 de gener, Apple Computer presentarà Macintosh, i veuràs per què 1984 no serà com 1984”.

Un cop més la realitat supera la ficció i el mes de juny d'enguany el llibre 1984 es disparava a les llistes de vendes pel cas d'espionatge estatunidenc provocat per les filtracions d'un extreballador de la CIA, Edward Snowden, que implicava a la trama els gegants de la xarxa Google, Facebook, Microsoft, Skype, Yahoo i Apple. L'escàndol, encara viu, ha degenerat en una crisi d'espionatge a escala internacional.

En la tradició catòlica, la serp temptà Eva perquè convencés Adam de prendre l'únic fruit prohibit de l'Arbre del Bé i del Mal, la poma.
Confieu que ningú us vigila mentre esteu llegint aquesta entrada?
1984 (advertisement). Viquipèdia (2013).
Sales of Orwell's '1984' spike after NSA leak. CNN Money (2013).
Claves del espionaje de EE.UU. y sus aliados. rtve.es (2013).